قرارداد کار

قرارداد با مکانیک ها و تعمیرکاران

راهنمای مقاله

  • تصور کنید می‌خواهید فرد متخصصی را در یک شغل معین مانند مکانیکی خودرو برای مدت محدود و به صورت موقتی استخدام نمایید و بلافاصله پس از پایان قرارداد، کلیه تعهدات شما به پایان برسد و دیگر هیچ مسئولیتی در مقابل طرف قرارداد متوجه شما نباشد.

    تنظیم یک قرارداد کار معین با کسب مشاوره از یک وکیل توانمند بهترین راه برای این امر خواهد بود.

    برای انجام هر شغل و فعالیتی باید در ابتدا با انواع قوانین بازار کار به خوبی آشنا شویم و با علم و اشراف به مهم‌ترین نکات حقوقی و قانونی آن، فعالیت خود را در مقام کارگر یا کارفرما آغاز نماییم.

    تنظیم یک قراداد مناسب، یک شیوه معمول و رایج در زمان شروع هر فعالیت شغلی است. قراردادهای کار به انواع و دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌گردند که یکی از انواع قراداد کار، قرارد کار با تعمیرکاران یا مکانیک خودرو در قالب قرارداد کار معین می‌باشد که با نام‌های دیگری مانند قرارداد مدت معین یا موقت نیز شناسایی می‌گردند.

    با عنایت به خسارت‌های بعضا جبران‌ناپذیر در صورت عدم توجه به دستورالعمل‌های جانبی قانون کار و همچنین آرای وحدت رویه صادره از جانب هیات تخصصی و هیات عمومی دیوان عدالت اداری، لازم است هر نوع قرارداد  کاری را با کسب مشاوره از وکلای متخصص روابط قراردادی تنظیم نمایید.

    به چه قراردادی، قرارداد کار معین گفته می‌شود؟

    قراردادهای کار معین معمولا برای انجام یک فعالیت شغلی خاص و مشخص تنظیم می‌گردد که پیش از آغاز کار، معمولا زمان دقیق پایان آن مشخص نیست.

    به عنوان نمونه تنظیم قرارداد در پروژه تعمیر یک واگن قطار یا خودروهای سنگین، طراحی یک طرح، بافتن یک فرش دستباف و موارد این چنینی، همه در قالب قرارداد کارمعین، تنظیم می‌شود.

    در این شرایط کارفرما برای انجام دادن همان کار به‌ صورت مشخص با شخص یا گروهی متخصص قرارداد کار به امضاء می‌رساند.

    بنابراین کاملا روشن است که این نوع قرداد موقتی بوده و به ‌محض پایان کار یا تکمیل پروژه، قرارداد به ‌اتمام خواهد رسید.

    پس در انعقاد قرارداد کار معین مثلا با یک تعمیرکار، نیروی کار متعهد می‌گردد که با دریافت دستمزدی معین و تحت شرایط خاص توافق ‌شده در قرارداد، کار مورد نظر کارفرما را طبق تفاهم موجود به انجام برساند.

    در این نوع قراردادها، مواد اولیه و همچنین ابزار و وسایل مورد نیاز شغل مکانیک یا تعمیرکار، از سوی کارفرمایان تهیه شده و تعمیرگاه یا محل انجام کار را نیز خود کارفرما فراهم می‌نماید.

    البته شرایط مذکور ممکن است در بسیاری از مواقع  تغییر کند و با عنایت به توافق ایجاد شده میان طرف‌های قرارداد، تعیین گردد.

    نکته بسیار مهم و وجه تمایز قرارداد کار معین با قرارداد دائم در این است که اصلی‌ترین نکته در قرارداد دائم، عدم درج تاریخ اتمام قرارداد می‌باشد اما در قرارداد کار معین، چون برای انجام یک فعالیت مشخص و معین، قرارداد همکاری بسته می‌شود، لذا به دلیل مشخص بودن تارخ پایان کار، نباید این قرارداد را قرارداد کار دائم تلقی نمود و این قراردادها در دسته قراردادهای کار موقت یا معین قرارخواهد گرفت.

    چه شرایطی را برای تنظیم قرارداد با مکانیک یا تعمیرکاران باید رعایت نماییم؟

    حال که توضیحات لازم در خصوص قراردادهای کارمعین بیان شد و متوجه شدیم که به چه قرارداد‌هایی معین گفته می‌شود، در ادامه قصد داریم شما را با شرایط تنظیم این نوع قراردادها مختص مشاغل تعمیرکاری یا مکانیکی آشنا کنیم.

    قراردادهای کار معین نیز همانند سایر قراردادهای قانونی، تابع شرایط تعیین‌شده برای صحت قراردادها است.

    مقصود از این عبارت این نکته است که قراردادها کار معین نیز باید با توافق طرفین قرارداد یعنی کارفرما و تعمیرکار مربوطه تنظیم گردد و تمام شرایط لازم برای اجرای قرارداد مانند میزان دستمزد تعمیرکار، مدت زمان کاری او در کارگاه، تاریخ انعقاد، محل انجام کار و غیره باید در قرارداد کار معین ذکر گردد و از همه مهم‌تر عقد قرارداد تعمیرکار، برای انجام یک کار مشروع باشد.

    در غیر این شرایط و به مانند سایر قراردادها، اگر هر کدام از این موارد ذکر شده وجود نداشته باشد، قرارداد کار تعمیرکار از اعتبار ساقط گردیده و طرفین قرارداد قادر نیستند دیگری را به عدم رعایت تعهدات و عدم اجرای توافق موجود، محکوم کرده و در مراجع قضایی و اداری، شکایت‌های خود را ثبت نماید.

    مقصود این است قراردادی که شرایط صحت را نداشته باشد از اساس باطل است.

    به جز تمام این موارد، قرارداد کار با یک تعمیرکار یک شرط اساسی و مهم دیگری نیز دارد، مطابق با ماده ۲۵ قانون کار، «چنانچه قرارداد کار برای انجام فعالیتی معین باشد، هیچ یک از طرفین قراردادکار حق فسخ آن را به ‌تنهایی نخواهد داشت».

    پس پایان قرارداد کار فقط با پایان کار مدنظر و یا توافق طرفین برای خاتمه قرارداد، به پایان خواهد رسید.

    در صورتی که در این رابطه میان کارفرما و مکانیک اختلافی ایجاد گردد، باید به هیئت‌های تشخیص و حل اختلاف اداره کار مراجعه نماید و صلاحیت رسیدگی به این قبیل شکایات، صرفا به این مجموعه‌ها واگذار شده است.

    لازم به ذکر است که حکم صادر شده لازم الاجرا بوده و طرفین قرارداد باید به نتیجه آن تمکین نموده، هرچند امکان تجدیدنظر خواهی از رای صادره در دیوان عدالت اداری نیز وجودخواهد داشت.

    تعمیرکار

    معایب و مزایای استفاده قراردادکار معین برای عقد قرارداد با مکانیک یا تعمیرکار

    برای درک دقیق‌تر معایب و مزایای قرارداد کار معین، باید به تعریف اصلی این نوع قرارداد برگردیم. گفتیم سه فاکتور اساسی یا ملاک اصلی در تنظیم قرارداد کار معین در نظر گرفته شده است:

    1. مشخص نبودن زمان اتمام کار یا پایان قرارداد
    2. متعهد بودن کارفرمابه تهیه ابزار و تجهیزات مورد نیاز شغل
    3. خاتمه قرارداد صرفا به دلیل انجام کار یا توافق طرفین قرارداد برای خاتمه قرارداد.

    با عنایت به این ۳ فاکتور اساسی، می‌توان نکات مثبت و منفی قرارداد کار معین را در موارد ذیل خلاصه نمود:

    مشخص نبودن زمان اتمام انجام کار در قرارداد کار معین

    این عدم قطعیت امکان دارد برای هر دو طرف قرارداد کار یعنی کارفرما و مکانیک، مسائل و مشکلات بی‌شماری را به وجود آورد.

    برای نمونه آینده فعالیت کاری مکانیک در هر پروژه یا تعمیرگاهی، به زمان اتمام قرارداد وابسته است که در قرارداد کار معین زمان دقیق و مشخصی برای اتمام آن وجود ندارد.

    از سوی دیگر امکان دارد کارفرمایان در این میان احساس نمایند که کار بیش از حد ممکن ادامه پیدا کرده و تعمیرکار یا مکانیک را مقصر این تعلل محسوب نمایند.

    تهیه ابزار و تجهیزات لازم در کارگاه از سوی کارفرما

    این مورد با وجود دارا بودن مزایای مختلف مثل راحتی و آسایش تعمیر کار در حین آغاز فعالیت، همچنین وابسته نبودن اجرای کار به سرمایه اولیه برای شروع انواع کارهای تخصصی، ولی امکان دارد نارضایتی‌هایی را نیز در ادامه کار به وجود آورد و کیفیت مواد اولیه و یا نوع تجهیزات و وسایل فراهم‌ شده از سوی کارفرما، مطابق خواست و رضایت تعمیرکار نباشد.

    از سوی دیگر برتری اصلی این موضوع، نبود اختلاف بر سر قیمت مواد اولیه و تجهیزات می‌باشد، زیرا کارفرما شخصاً تجهیزات و مواد را تهیه نموده و دیگر قرار نیست هزینه جداگانه‌ای بابت این تجهیزات به مکانیک یا تعمیرکار پرداخت شود.

    اتمام قرارداد

    شاید اصلی‌ترین مزیت و عیب این نوع قراردادهای کار در این قسمت قرار داشته باشد.

    برتری اصلی در قراردادکار موقت برای کارفرما این است که اطمینان حاصل نماید که کار مورد توافق و مد‌نظر او، تحت شرایط تعیین‌ شده در قرارداد، دنبال خواهد شد.

    از طرف دیگر تعمیرکار نیز این اطمینان لازم را خواهد داشت که تا خاتمه این قرارداد، امنیت شغلی او حفظ گردیده و کارفرما قادر به اخراج او نمی باشد که هر دوی این شرایط جز اصلی ترین مزیت‌های قرارداد کار معین است.

    البته باید گفت عیب بزرگ و اصلی آن نیز در هنگام عدم رضایت یکی از طرفین، مشخص می‌ گردد.

    در حقیقت اگر مکانیک یا تعمیرکار رغبتی به همکاری با کارفرمای مربوطه نداشته باشد یا کارفرما حس کند که تعمیرکار، توانایی یا استعداد لازم برای انجام این کار را ندارد، هیچ ‌یک از طرفین قادر به فسخ این قرارداد نبوده و باید تا انتهای قرارداد به تحمل یکدیگر ادامه دهند.

    البته در این نوع قراردادها می‌توان شرط خلاف این موضوع را نیز گنجاند یا در ابتدا قرارداد کار را به صورت آزمایشی تنظیم کرد تا بتوان به راحتی توانایی مکانیک یا تعمیرکار را محک زد.

    تعلق بیمه به قراردادهای کار معین با تعمیرکاران

    قرارداد کار تعمیرکاران تابع قوانین کار در کشور بوده و کارفرمایان مکلف هستند مکانیک یا تعمیرکار استخدام شده در تعمیرگاه خود را بیمه نمایند.

    در این موضوع، مدت زمان قرارداد هیچ تاثیری بر آن نداشته و اگر کارفرما، تعمیرکار خود را بیمه نکند، طبق قوانین کار، متخلف بوده و باید جریمه‌های سنگینی برای عملنکردن به این تکلیف پرداخت نماید.

    این امر در خصوص سنوات و سایر مسائل مهم دیگر نیز صادق است و اگر مدت زمان قرارداد کار بیشتر از یک سال به طول انجامد،بر اساس ماده ۲۴ قانون کار، کارفرما باید حق سنوات تعمیرکاران را که معادل یک ماه حقوق آن ها بوده، به‌ عنوان مزایای پایان کار به کارگر پرداخت نماید.

    حقوق و مزایا تعمیرکاران در قرارداد کار چگونه و برچه مبنایی تعیین می‌گردد؟

    حقوق کارمندان قراردادی، در مجموع هشتاد درصد از حقوق و قراردادهای پیمانی است و بر همین روال، تطبیق و تعیین آن بدین شکل خواهد بود:

    • دستمزد متعلقه به تعمیرکاران در قراردادهای کار معین، مطابق با جدول امتیازاتی خواهد بود که هر سال برای کارمندان پیمانی تعیین می‌گردد.
    • در این حالت باید هشتاد درصد از میزان اعلام‌ شده در این جدول، محاسبه گردیده و مبلغ آن به تعمیرکاران قرارداد معین پرداخت گردد.
    • دستگاه‌های اجرایی مطابق بخش‌نامه‌ها، و قوانین ومقررات موجود، باید رتبه مکانیک یا تعمیرکار قرارداد معین را محاسبه نمایند.
    • مشخص نمودن میزان هشتاد درصد بر عهده این دستگاه‌ها بوده و پس از محاسبه و تعیین آن، باید میزان حقوق افراد را پرداخت نمایند.
    • نرخ اشتغال فوق‌العاده هم مطابق معیار هشتاد درصد تعیین می‌گردد. میزان مهارت مکانیک و تعمیرکار،میزان سختی کار او و غیره می‌تواند متغیر باشد و مبلغ پرداختی نیز بر طبق همین شرایط تغییر می‌نماید.

    مطابق با ماده ۶۹ قانون مدیریت خدمات کشوری، تعمیرکارانی که از امتیاز ایثارگری برخوردار هستند و یا در نقاط محروم کشور حضور دارند، شرایط خاص و ویژه‌ای به آن‌ها تعلق خواهد گرفت که در دریافت حقوق آن‌ها نیز تاثیر به سزایی خواهد داشت.

    با توجه به تمام این شرایط، باید حتما به خاطر داشته باشید که حقوق و مزایای مکانیک‌ها و تعمیرکاران، هر سال با توجه به امتیازات فردی آن‌ها قابل تغییر خواهد بود.

    تعمیر خودرو

    در مقایسه 2 قرارداد، چه تفاوت‌هایی را می‌توان در قرارداد کار معین و قرارداد پیمانکاری این نوع مشاغل متصور شد؟

    یکی از نکات مهم در این نوع قراردادها این است که معمولا این قبیل قراردادها با قراداد پیمان اشتباه گرفته می‌شود.

    دلیل این مورد نیز شباهت‌های بسیار زیادی است که میان این دو نمونه قرارداد حاکم است که با کمی دقت می‌توان تفاوت میان این دو را به خوبی تشخیص داد.

    در تعریف قرارداد کار معین بیان کردیم، در این نوع قراردادها زمان خاتمه کار، معین نیست و صرفا انجام همان کار، نقطه پایان قرارداد در نظر گرفته شده است. ولی در قرارداد پیمانکاری این موارد شکل دیگری به خود خواهد گرفت.

    در قرارداد پیمانکاری هرچند انجام دادن کار مدنظر از اهمیت بالایی برخوردار است اما نکته مهم این نوع قرارداد، اهمیت دادن به زمان پایان و تحویل پروژه است.

    در قراردادهای پیمانکاری با استعلام اولیه از چندین پیمانکار، پیمان‌کاران مدت زمان تقریبی انجام کار و قیمت مد‌نظر خود را به کارفرمایان ارائه می‌دهند و کارفرمایان فرد یا گروهی را انتخاب می‌نمایند که پروژه مد‌نظر او را با بهترین بها و در کمترین زمان ممکن انجام دهد.

    لذا معمولا در این نوع قراردادها اضافه کردن جریمه دیرکرد به قراردادها نیز مرسوم است ولی در قرارداد کار معین این ضمانت اجرا وجود نخواهد داشت.

    تفاوت مهم دیگر میان این دو، تابعیت هر قرارداد می‌باشد. قرارداد کار معین با تعمیرکاران، تحت سیطره قانون کار کشور است. در حالی که قرارداد پیمانکاری با در نظر گرفتن شرایط طرفین قرارداد، معین می‌گردد و از قوانین آمره و مشخص قانون کار پیروی نمی‌نماید.

    طریقه پرداخت دستمزد نیز در این دو قرارداد با یکدیگر فرق دارد. مبلغ قرارداد پیمانکاری در چند مرحله مشخص مثلا ۳ یا ۴ مرحله بر اساس مبلغ و توافق میان کارفرما و پیمانکار واریز خواهد شد، در صورتی که در قرارداد کار معین با تعمیرکار، این پرداخت وجه به ‌صورت مستمر و ماهیانه انجام می‌شود.

    از سوی دیگر کل مبلغ قرارداد پیمانکاری از همان تاریخ تنظیم قرارداد و ابتدا شروع پروژه کاملا مشخص است و یکی از اولویت‌های مهم انتخاب پیمانکار از سوی کارفرما، همین میزان مبلغ اعلام شده برای انجام کار است.

    در حالی که در قرارداد کار معین با یک مکانیک یا تعمیرکار با توجه به اینکه تاریخ اتمام قرارداد دقیقا معین نیست، مجموع مبلغ پرداختی نیز کاملا مشخص نبوده و تا هر زمان که کار ادامه پیدا کند، کارفرما وظیفه دارد که حقوق تعمیرکاران خود را پرداخت نماید.

    با عنایت به مسائل مطرح شده، سامانه حقوقی وکیل کار 24 برای مخاطبان خود جهت تنظیم هر‌گونه قرارداد یا پشتیبانی از دعاوی قراردادی، بستری را مهیا کرده تا به راحتی بتوانند، وکیل یا مشاوران حقوقی خود را در موضوعات مختلف انتخاب نمایید.

    فقط کافی است که مسائل حقوقی خود را در خصوص تنظیم انواع قراردادها ثبت نموده تا ما پس از بررسی موضوع آن، وکیل یا مشاور متخصص را برای تنظیم قرارداد یا مشاوره برای طرح دعوا خدمتتان معرفی کنیم و دفاع از پرونده‌ شما را در کلیه مراحل دادرسی برعهده بگیریم.

    چه مدارکی برای تنظیم قرارداد کار با یک تعمیرکار و یا طرح شکایت یا دفاع از قرارداد منعقده مورد نیاز است؟

    دعاوی و اختلافات ناشی شده از قراردادها، بیشترین میزان پرونده های مطروحه در مراجع دادگستری را به خود اختصاص داده. با توجه به تخصصی بودن حیطه حقوق قراردادها، حتما توصیه می‌شود برایاعطای وکالت در این نوع دعاوی اعم از طرح دعوا و یا دفاع از آن و یا حتی تنظیم یک قرارداد مطلوب، از وکیل متخصص امور قراردادها یا مشاورین حقوقی استفاده کنید.

    اختلافات قراردادی مخصوصا در مورد تفسیر قرارداد و فسخ آن و ارائه مدارک لازم و ضروری در این زمینه، حتی در سرنوشت پرونده‌های کیفری نیز بسیار حائز اهمیت است.

    اصلی‌ترین مدارک مربوط به دعاوی حوزه قراردادها، معمولا ارائه اصل سند خود قرارداد است،که در آن الزام به انجام تعهدات قراردادی، خسارات قراردادی، انحلال قرارداد (فسخ و انفساخ و ابطال قرارداد)، ضمانت اجراها و غیره تعیین و مشخص گردیده است که البته کسب نتیجه مطلوب مستلزم تسلط قاضی و وکیل پرونده به حقوق قراردادها است.

    تنظیم یک قرارداد خوب نیاز به مدارک خاصی ندارد ولی حتما نیاز به حضور یک وکیل خوب و کارکشته در این زمینه احساس می‌شود. ولی در طرح دعوا یا هر ادعای مربوط به قراردادها، شما باید تمامی مدارک و مستنداتی را که دلالت برحقانیتتان دارد، در صورت نیاز به دادگاه ارائه کنید و آن‌ها را به همراه لایحه دفاعیه حتما ضمیمه پرونده‌ نمایید.

    تنظیم یک قرادادکار معین چقدر زمان می‌برد؟

    زمان تنظیم یک قرارداد کار معین به عوامل مختلفی وابسته است که از آن جمله می‌توان به تخصص وکیل و نوع قرارداد در موضوعات مطرح شده فوق اشاره کرد.

    از دیدگاه وکیل کار 24، به هیچ قراردادی نمی‌توان واژه سهل و آسان اطلاق کرد، زیرا تمامی قراردادها از آن جایی که دو طرف قرارداد آن را امضا می‌نمایند باید تمامی جوانب در آن در نظر گرفته شود.

    معمولا تنظیم یک قرارداد خوب با بررسی تمامی جوانب و موضوعات مطلوب نظر موکل طرف قرارداد، حدود یک هفته نیاز به جمع‌بندی و بررسی‌های لازم ونگارش آن دارد ومطمئنا کارشناسان و وکلای شاغل در حوزه حقوق قراردادها، با تجربه‌ای که در تنظیم انواع قراردادها کسب نموده‌اند، می‌توانند بهترین و سریع ترین مسیر را برای شما انتخاب نمایند.

    برای جلوگیری از تبعات احتمالی تنظیم قراردادها،می‌توانید قبل از تنظیم آن، حتما با مشورت گرفتن از یک وکیل در حوزه فعالیت فوق، مراحل و مسیر تنظیم قرارداد خود را بررسی نمایید.

    تعمیر

    آیا برای تنظیم قرارداد کار با تعمیرکاران و یا طرح شکایت یا دفاع از قرارداد منعقده، نیاز به استفاده از خدمات وکیل داریم؟

    طرح دعوا در مسائل مربوطه دارای قوانین و مقررات خاصی است که اشخاص عادی اطلاعات بسیار اندکی در مورد آن‌ها دارند.

    مشاوران و وکلای دادگستری افرادی هستند که در این زمینه، دارای بینش، تخصص و آگاهی کاملی بوده و می‌توانند در رسیدگی به این نوع پرونده‌ها، خصوصا موضوعات اشاره شده، گره‌گشای موکل خود باشند.

    از مهم‌ترین مزایای استفاده از وکلای وکیل کار24: صرفه‌جویی در وقت و هزینه، رسیدن به نتیجه دلخواه و مطلوب در کمترین زمان ممکن، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، وقت‌گیر، چالش برانگیز و استرس‌زا به دادگاه، تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به دعاوی مربوط به قانون کار خواهد بود.

    نحوه تنظیم قرارداد و پشتیبانی به چه صورت خواهد بود؟

    مطمئنا تنظیم یک قرارداد خوب یا مطرح کردن هر دعوایی درحوزه قراردادها یا دفاع از آن، به فراخور خود مستلزم پرداخت هزینه‌هایی خواهد بود.

    در پرونده‌ها مختلف دیده شده که خواهان پرونده بعد از پرداخت تمام هزینه‌ها، بدلیل نقص در مدارک یا عدم توجه به محتویات پرونده برای ارائه استدلال‌های قوی چه در مقام دفاع و چه در مقام مطالبه حق، دادخواستش با قرار رد مواجه می‌گردد.

    یا بی‌توجهی به تنظیم قرارداد، تبعات جبران ناپذیری را برایش به همراه دارد و علاوه بر هدر رفت هزینه، زمان زیادی را نیز صرف فعالیتی بیهوده نموده است.

    قرارداد کار معین از مرسوم‌ترین و رایج‌ترین قرادادهای کاری به شمار می‌آید و ممکن است هر شخصی در طول دوران کاری خود، با انواع آن روبه‌رو گردد.

    تسلط کامل و آگاهی به وجوه قانونی و رسمی این نوع قراردادها، به طرفین آن کمک خواهد کرد که در جایگاه کارگر یا کارفرما، حقوق و مزایای قانونی خود را به ‌صورت کامل دریافت کنند.

    در این مطلب، مهم‌ترین نکات این نوع قراردادها را با هم بررسی نمودیم و امیدواریم که مخاطبین محترم این سامانه حقوقی را با قرارداد کار معین با مکانیک و تعمیرکاران به طور کامل آشنا نموده باشیم.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا
    مشاوره تضمینی با وکیل ۸۷۱۳۲۴۴۴ - ۰۲۱