دادخواست ها

دادخواست شکایت از کارگر بابت مطالبه خسارت ناشی از استعفا کارگر

  • دامنه روابط کارگر و کارفرما گسترده است و رابطه بین آن‌ها صرفا به انجام کار توسط کارگر و پرداخت دستمزد از طرف کارفرما محدود نمی‌شود.

    با توجه به این که قانون کار در تعریف کارگر اینطور بیان کرده است که کارگر کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق ‌السعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می‌کند و کارفرما نیز بر اساس میزان کاری که کارگران انجام می‌دهند، بر اساس قوانین وزارت کار اقدام به پرداخت حقوق آن‌ها نمایند، اما موضوعات دیگری در روابط کار مطرح می‌شوند نظیر استعفا و دادخواست جبران خسارت آن که باید از لحاظ حقوقی مورد بررسی قرار گیرند.

    یکی از موضوعاتی که در روابط کار مطرح می‌شود، بحث استعفا از جانب کارگران است. موضوع استعفا در مشاغل مختلف دیده می‌شود و همواره شاهد بروز آن در روابط کار هستیم.

    کارمند یا کارگری که بنا به اختیار خود وارد شغل مربوطه می‌شود، گاهی اوقات ممکن است که تمایلی برای ادامه همکاری با کارفرما نداشته باشد و در این صورت می‌تواند تحت شرایطی نیز درخواست استعفا خود را ارائه بدهد.

    در روابط کاری، کارگران در هر زمان و شرایطی این امکان را ندارند که بخواهند از کار خود استعفا دهند و باید اصول و مقررات مربوطه را رعایت کنند.

    در واقع اگر هر کارگری بخواهد در هر شرایطی از کار استعفا دهد، موجب هرج و مرج و بروز مشکلاتی در روابط کار می‌شود و در این صورت کارفرما متحمل ضرر و زیان فراوانی می‌شود. انجام مراحل استعفا باید قانونی و مطابق با رضایت کارفرما باشد.

    کارگری که قصد استعفا دارد، باید ابتدا این موضوع را با کارفرما در میان گذاشته و سپس درخواست کتبی استعفا خود را ارائه نماید. بعد از آن پس از آن که کارفرما با استعفا کارگر موافقت کرد، طبق قانون کار کارگر باید به مدت یک ماه به کار خود ادامه دهد تا در این زمان، کارفرما بتواند نیروی کار جدیدی را جایگزین کارگر مستعفی نماید.

    در صورتی که استعفا به صورت غیر قانونی باشد و کارگر این موضوع را از قبل با کارفرما در میان نگذاشته باشد، قانونا کارفرما این حق را دارد تا از کارگر شکایت کند.

    استعفا غیر قانونی از جانب کارگر، می‌تواند خسارات متعددی را به کارفرما وارد نماید و در این صورت شکایت کردن از کارگر حق قانونی کارفرما است.

    کارفرما برای شکایت لازم است که ابتدا دادخواستی با موضوع مربوطه تنظیم نموده و سپس آن را به اداره کار بدهد. شیوه تنظیم دادخواست مرتبط با دعاوی کار شرایط خاص خود را دارد که در این مقاله به بررسی موضوع مزبور می‌پردازیم.

    درباره استعفا کارگر

    استعفا کارگران از محل کار یکی از موضوعاتی است که همواره در روابط کار مورد بحث قرار گرفته و چه بسا این موضوع می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در این زمینه شود. این که استعفا حق قانونی کارگر است یا خیر، بین حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد و به طور کلی باشد استعفا کارگر را بر اساس شرایط کار و موارد دیگر سنجید.

    کارگری که بنا به دلایلی از نحوه کار و شغل خود راضی نیست، نمی‌تواند هر زمان که اراده کند اقدام به ارائه استعفا نماید. استعفا دادن کارگران بدین معناست که کارگر دیگر تمایلی برای آن که با کارفرما ادامه همکاری بدهند را ندارند و در این صورت اگر کارفرما در این زمینه رضایت بدهد، می‌تواند محل کار خود را ترک کرده و به دنبال شغل جدیدی باشد.

    در هر صورت اگر کارگر به این نتیجه رسید که تمایلی به منظور انجام کار برای کارفرما ندارد، می‌تواند درخواست استعفا خود را تقدیم کارفرما نماید. در این زمینه ممکن است که کارفرما با استعفا کارگر موافقت نماید و یا این که استعفا وی را تایید نکند.

    در واقع اگر کارگر این احتمال را بدهد که کارفرما با درخواست استعفا وی موافقت نمی‌کند، اما در هر صورت کارفرما بهتر است که درخواست خود را در این زمینه ارائه کند و در نهایت با پاسخ مثبت یا منفی از طرف کارفرما مواجه خواهد شد.

    با ارائه درخواست استعفا، کارفرما ابتدا جلسله ای را با کارگر گذاشته و علت اصلی استعفا را از وی جویا می‌شود. برای شخص کارفرما باید این موضوع محرز شود که بر اساس چه دلایلی کارگر قصد ترک کار و استعفا را دارد.

    کارگر اگر دلایل موجه برای استعفا خود نداشته باشد، طبیعتا تا زمان انقضاء مدت قرارداد، به کارگر اجازه نمی‌دهد که کار را ترک کند.

    تجربه در این زمینه ثابت کرده است که کارفرمایان برای آن که روند انجام کار دچار مختل نشود و برای جلوگیری از بروز خسارت احتمالی، تا زمانی که با کارگر قرارداد داشته باشد، مجوز استعفا وی را صادر نمی‌کند.

    با اتمام مدت قرارداد، دیگر بحث استعفا کارگر منتفی است و در این صورت کارگر می‌تواند به دنبال شغل و کار دیگری باشد.

    تنظیم دادخواست خسارت استعفای کارگر

    دلایل موثر در استعفا کارگران

    در مورد استعفا کارگران همواره این سوال مطرح می‌شود که چرا یک کارگر باید درخواست استعفا بدهد؟ در واقع چه دلایلی در استعفا کارگران دخیل هستند؟ آیا کارفرما نقش اصلی در استعفا کارگران دارد یا خیر؟

    در پاسخ به این سوالات باید بگوییم که کارگر بنا به دلایل مختلفی ممکن است که استعفا بدهد که در این بخش به بررسی دلایل موثر در استعفا کارگران می‌پردازیم.

    در هر صورت دلایلی که در استعفا کارگر تاثیرگذار هستند، عبارتند از:

    • رفتار نامناسب کارفرما در محل کار
    • عدم پایبندی کارفرما به مقررات حوزه حقوق کار
    • پرداخت حقوق و دستمزد با تاخیر چند ماهه
    • ناتوانی کارگر برای انجام کار
    • بیمار شدن کارگر
    • از کارفتادگی کارگر
    • نامطلوب بودن محیط کار
    • نبود مقررات ایمنی در محیط کار
    • نبود خدمات رفاهی مناسب

    به طور کلی کارگر اگر رضایتی بابت نحوه عملکرد کارفرما نداشته باشد و همچنین شرایط کاری از هر جهت مطابق با میل و نظر وی نبوده باشد، در نهایت این احتمال وجود دارد که کارگر بخواهد از محل کار برود و درخواست استعفا بدهد.

    گاهی اوقات دلیل استعفا کارگر در ارتباط با شرایط و وضعیت جسمانی و سلامت وی می‌باشد و به دلایلی مانند بیماری و یا از کار افتادگی به ناچار باید درخواست استعفا بدهد.

    برخی از مواقع ممکن است که کارفرما شرایط کاری مناسب و ایده آلی را برای کارگر توصیف کرده باشد اما آنطور که مطابق با میل کارگر باشد، نبوده است. این موضوع نیز می‌تواند از دلایل دیگر درخواست استعفا از طرف کارگر باشد.

    لازم به ذکر است که کارگر برای آن که استعفا وی از طرف کارفرما تایید شود، باید دلایل موجه و قانونی داشته باشد و اگر کارفرما دلایل ارائه شده را غیر منطقی تشخیص دهد، عملا استعفا کارگر وجه قانونی و حقوقی ندارد.

    موارد مزبور به عنوان رایج‌ترین دلایلی که کارگر عموما درخواست استعفا را به کارفرما می‌دهد، شناخته می‌شود و دلایل دیگری نیز در این زمینه مطرح می‌شوند.

    حتی این امکان وجود دارد که کارفرما از عملکرد شخص کارگر رضایت نداشته و قصد اخراج او را داشته باشد. در این شرایط کارگر قبل از آن که بخواهد کارفرما وی را اخراج نماید، استعفا خود را کتبا در اختیار کارفرما فرار می‌دهد.

    آیا استعفا کارگر دلیلی برای خاتمه یافتن قرارداد کار است؟

    در مورد استعفا از طرف کارگر ممکن است این سوال مطرح شود که آیا استعفا دادن کارگر دلیلی برای پایان یافتن قرارداد کار است یا خیر؟ در صورتی که کارگر درخواست استعفا خود را به کارفرما بدهد و در نهایت درخواست وی با پذیرش کارفرما مواجه شود، قاعدتا قرارداد کار خاتمه می‌باید.

    در ماده 21 قانون کار به شرایط خاتمه یافتن قرارداد کار اشاره شده است و یکی از موارد پایان یافتن قرارداد کار، استعفا کارگر در نظر گرفته شده است. واضح است که با استعفا کارگر دیگر رابطه کاری بین کارفرما و کارگر وجود ندارد و در این صورت قرارداد تنظیم شده نیز متقابلا خاتمه پیدا می‌کند.

    نگارش استعفا

    قانون استعفا کارگران

    بحث استعفا در روابط کارگری و کارفرمایی در قانون کار به آن اشاره شده است و شرایطی مانند ارائه درخواست کتبی استعفا و مدت زمانی که کارگر فرصت دارد، درخولست استعفا خود را پس بگیرد.

    بر اساس تبصره ماده 21 قانون کار، کارگری که استعفا می‌کند موظف است یک ماه به کار خود ادامه داده و بدوا استعفای خود را کتبا به کارفرما اطلاع دهد و در صورتی که‌ حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز انصراف خود را کتبا به کارفرما اعلام نماید، استعفا وی منتفی تلقی می‌شود و کارگر موظف است رونوشت استعفا و‌ انصراف از آن را به شورای اسلامی کارگاه و یا انجمن صنفی و یا نماینده کارگران تحویل دهد.

    بنابراین حتی کارگری که استعفا می‌دهد، باید به مدت 30 روز نیز به کار قبلی خود ادامه دهد. دلیل انجام این کار نیز به این خاطر است که کارفرما وقت کافی برای جایگزین نمودن کارگر جدید داشته باشد و این موضوعی است که صراحتا در قانون عنوان گردیده است.

    انصراف از استعفا نیز باید به مدت پانزده روز پس از ارائه استعفا نامه صورت گیرد و اگر مدت زمان مزبور گذشته باشد، قانونا امکان لغو درخواست کارگر در مورد استعفا وجود ندارد.

    بروز خسارت بابت استعفا کارگر و شکایت از طرف کارفرما

    کارگری که در مورد انجام وظایف خود دچار تخلفاتی شود، کارفرما می‌تواند از طریق قانونی تخلفات وی را مورد بررسی قرار دهد.

    یکی از دلایلی که باعث می‌شود کارفرما از کارگر شکایت کند، استعفا وی به صورت غیر قانونی است. کارگری که قصد استعفا و ترک کار را دارد، باید تمامی این مسائل را از قبل با کارفرما در میان بگذارد.

    در هر صورت استعفا غیر قانونی می‌تواند منجر به بروز خساراتی به کارفرما شود و کارفرما قانونا حق شکایت از کارگر را دارد. تصور کنید که کارگر بدون اطلاع قبلی به کارفرما، استعفا خود را تقدیم کارفرما نموده و در این صورت ممکن است که به محل کار خساراتی نیز وارد شود.

    شکایت کارفرما از کارگر به دلیل استعفا، بابت مطالبه خسارتی است که در اثر رفتار غیر قانونی کارگر، صورت گرفته و در این صورت، کارفرما صرفا این هدف را دارد که از کارگر، خساراتی را مطالبه نماید. در صورتی که ثابت شود، استعفا کارگر، خساراتی را به وجود آورده است، حق شکایت در این زمینه برای کارفرما محفوظ است.

    شیوه تنظیم دادخواست مطالبه خسارت ناشی از استعفا کارگر

    اگر کارفرما بخواهد از کارگر بایت مطالبه خسارت ناشی از استعفا، شکایت کند، لازم است که دادخواستی را تنظیم کند. شیوه تنظیم کلیه دادخواست‌ها بر اساس قواعدی که در قانون آیین دادرسی مدنی عنوان شده است، صورت می‌گیرد.

    در واقع اصول کلی برای انواع دادخواست‌ها یکسان است و در این صورت باید مقررات مربوطه در مورد نگارش دادخواست مطالبه خسارت ناشی از استعفا کارگر اعمال شود.

    شیوه تنظیم دادخواست مرتبط با دعاوی کار به این صورت است که باید در ابتدا مشخصات طرفین دعوا با ذکر جزئیات عنوان شود. مشخصات خواهان، خوانده و وکلا و نمایندگان قانونی آن‌ها در ستون مربوطه نوشته می‌شود.

    بعد از تکمیل این بخش در دادخواست، موضوع خواسته کارفرما و بهای آن نیز باید مشخص گردد. سپس دلایل و منضمات دادخواست یا همان مدارک مربوطه نیز باید پیوست دادخواست گردد.

    در نهایت نیز قسمت مربوط به شرح دادخواست نگارش می‌شود. بعد از آن که دادخواست به طور کلی تنظیم شد، برای رسیدگی به شکایت کارفرما، به اداره کار ارجاع داده می‌شود.

    شیوه تنظیم دادخواست

    نکات مهم در تنظیم دادخواست مطالبه خسارت ناشی از استعفا کارگر

    1. در دعوای مطالبه خسارت استعفا کارگر، با توجه به این که طرح دعوا از طرف کارفرما علیه کارگر صورت گرفته است، در ستون خواهان، مشخصات کارفرما و ستون خوانده نیز به مشخصات کارگر اختصاص پیدا می‌کند.
    2. اگر طرح دعوا از طرف وکیل نیز اقامه شده باشد، می‌بایست مشخصات وی در دادخواست قید شود.
    3. موضوع خواسته کارفرما، مطالبه خسارتی است که ناشی از استعفا کارگر می‌باشد و همچنین بهای خواسته خود را نیز باید معین کند.
    4. در ستون دلایل و ضمائم نیز کارفرما باید مدارکی را ارائه نماید که ثابت کننده بروز خسارت از طرف کارگر را به اثبات برساند. گفتنی است که در طرح دعاوی کار، لازم است که رابطه کارگری و کارفرمایی طرفین دعوا برای مرجع رسیدگی کننده محرز شود.
    5. در شرح دادخواست، کارفرما به این موضوع اشاره می‌کند که کارگر، بدون اطلاع قبلی به وی، نامه استعفا را ارائه نموده و سپس محل کار را ترک کرده است. در این صورت خواهان درخواست مطالبه خسارت را از اداره کار بیان می‌نماید. همچنین در شرح دادخواست، خواهان یا همان کارفرما، می‌تواند به نقض مقررات قانون کار از طرف کارگر نیز اشاره نماید.
    6. در واقع کارفرما برای آن که درخواست وی استناد به مواد قانونی باشد که این موضوع یکی از نکات اصلی نگارش دادخواست، می‌تواند به تبصره ماده 21 قانون کار اشاره کند که کارگر فرآیند قانونی برای استعفا را انجام نداده و در این صورت مطالبه خسارت از کارگر را تقاضا می‌کند.

    نگارش دادخواست مطالبه خسارت ناشی از استعفا کارگر توسط وکلا دعاوی کار

    اگر در جستجوی وکیل خوب برای نگارش دادخواست مطالبه خسارت ناشی از استعفا کارگر هستید، سامانه وکیل کار را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

    یکی از خدمات اصلی وکیل کار، تنظیم اوراق قضایی مرتبط با دعاوی کار است. در این صورت انتخاب این سامانه برای نگارش دادخواست مزبور، انتخاب مناسبی برابتان خواهد بود.

    جدای از بحث کیفیت بسیار مناسب محتواهای دادخواست نگارش شده، تهیه و تنظیم این قبیل اوراق با هزینه مطلوبی در سامانه وکیل کار انجام می‌شود. جهت دریافت خدمات تنظیم دادخواست، با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا
    مشاوره تضمینی با وکیل ۸۷۱۳۲۴۴۴ - ۰۲۱